B L O G |

Ontspannen, hoe doe je dat eigenlijk?

Regelmatig hoor ik mensen om me heen zeggen dat ze zo moeilijk hun ontspanning kunnen vinden. Dat ze bijna de hele dag in de actiemodus staan en niet weten waar ze de tijd vandaan moeten halen om ook nog eens te ontspannen. “Maar … ik sport wel een aantal keer per week en we gaan ook regelmatig gezellig uit eten of met vrienden op pad. Oh ja, en we gaan er ook regelmatig een paar dagen even tussenuit. Dus dan ontspannen we ook en maken we ons hoofd ook leeg toch?”

Het hoofd leegmaken? Ja, dat doe je dan inderdaad. Maar je doet het even … en dus tijdelijk. Het is zoals gezegd; je maakt alleen het hoofd leeg. Voor de rest gebeurt er in de rest van het lichaam vrij weinig qua ontspanning. Er wordt lichamelijk zelfs eerder nog méér in actie omgezet. Dit heeft dus eigenlijk niets met fysieke ontspanning te maken … 

Parasympaticus vs. Sympaticus
Ik duik hier even iets dieper op in: in de wervelkolom zit het centrale zenuwstelsel waarin 2 belangrijke hoofdsystemen zitten. Het ene systeem, Parasympaticus, zorgt voor de rust en ontspanning waardoor processen in het lichaam verteerd kunnen worden en mentale prikkels verwerkt kunnen worden. Het andere systeem, Sympaticus, zorgt voor de inspanning en actie in het lichaam waardoor je bijv. zowel lichamelijk als mentaal snel kan reageren in bepaalde situaties. Denk aan de Flight-Fight-Freeze reacties.

De meeste mensen zijn hier zich niet eens bewust van. Men zit gedurende de dag veel meer in de actiemodus dan in de rustmodus. En dus maakt het Sympaticus Systeem overuren! Logisch dat je dan moeilijk de ontspanning kan vinden. Het rustsysteem, Parasympaticus, wordt maar weinig geactiveerd.

Leer bewust te ontspannen
Hoe activeer je dan dit rustsysteem? Door op de bank voor de tv te gaan zitten? Nee, dat is helaas niet genoeg. Dan zijn er nog steeds veel prikkels die bij je binnenkomen en waardoor er nog steeds een activatie is van het actiesysteem Sympaticus. Je zult echt ‘bewust’ moeten ontspannen. Maar hoe doe je dat?

Bewust ontspannen doe je alleen middels bijvoorbeeld yoga, meditatie, massage, ontspanningsoefeningen, mindfulness, sauna. Het gaat erom dat je op een bewuste manier zowel lichamelijk als mentaal ontspant. Dus met aandacht naar de ontspanning gaan. Ontspanning via het lichaam helpt de mind vaak makkelijker ontspannen. Dan heb je namelijk iets tastbaars om je op te richten. 

Lukt dat meteen? Nee, waarschijnlijk niet. Ook dit zal je moeten trainen en dit vraagt tijd, geduld en niet te vergeten, discipline. Dat is iets waar het vaak aan ontbreekt en wat toch écht de basis is om iets voor elkaar te krijgen in ons leven.

Vind balans tussen actie en rust
Laat dat nou exact hetgeen zijn waar ik mensen bij help: het trainen in zelfdiscipline en integriteit. Een van de eigenschappen waar ik van mezelf absoluut kan zeggen dat ik deze disciplines beheers en waar ik mezelf al jaren in train en eigenlijk nog veel belangrijker, ook in zal blijven moeten trainen!
Dat wil niet zeggen dat ik perfect ben en nooit iets oversla of uitstel. Ook ik ben mens en houd van af en toe even uit de ban springen. Maar ik zorg voor een juiste balans. Dus ja, ik heb ook weleens vakantie waarin ik iets minder per week op mijn yogamat sta. Ook ik drink wel eens een glaasje alcohol en houd van een feestje. Daar kies ik dan bewust voor en ik kan daar dan ook echt van genieten, al is het soms de dag na een gezellige avond ook wel wat zwaarder 😉.

Er zijn geen echte regels, alleen dat jij de connectie houdt met jezelf en je een balans houdt tussen de actie en de rust. Dus dat je bewust beide systemen, de Parasympaticus en Sympaticus, leert af te wisselen en te activeren.

Herken jij hetgeen wat ik hierboven schrijf? Loop je hier weleens tegenaan en zou je er een verandering in willen aanbrengen? Neem vrijblijvend contact met me op dan kijken we er samen naar. Ik zie het als mijn missie om jou hierbij te helpen.

Lieve groet,

Suzanne

 

Pin It on Pinterest

Share This