Iedereen herkent het vast wel, het bekende fenomeen ‘Ik heb geen tijd’. Het gevoel van tijd te kort hebben en dat er te weinig uren in een dag zitten. De dagen vliegen voorbij en iedere week maak je met jezelf opnieuw een aantal afspraken: ‘deze week ga ik dit … dit … en dit doen’. Vervolgens start de week en vervliegen deze afspraken eigenlijk weer. Vaak niet eens bewust. En als het wel bewust is, dan komt dat vaak omdat er voor jouw gevoel andere dingen zijn die eerst nog echt (even) moeten gebeuren. “Eerst moet ik dit en als ik dan nog tijd over heb dan …” Herkenbaar?

Hoe dan?!

Het vervelende alleen is dat dit vaak frustreert. Je wilt de dingen zo graag anders gaan aanpakken. Je weet zelf vaak ook heel goed waar het mis gaat of waar je tegenaan loopt, het is alleen de vraag ’hoe’ zet ik dit om? Hoe krijg ik ineens meer tijd? Hoe ervaar ik dan ook meer rust?

Als er één antwoord op jouw ‘hoe’-vraag zou zijn, dan is het dit: er zijn een aantal beslissingen te nemen . Om deze beslissingen vervolgens te kunnen nemen, is er een bepaalde persoon nodig die ook daadwerkelijk in staat is om deze beslissingen te nemen. Er zal iemand op moeten staan, iemand ‘gecreëerd’ moeten worden, die gewoon beslist ‘Dit moet ik doen’. Waarom het je al die keren daarvoor dus niet gelukt is? Omdat die persoon er nog niet was …

Verander je innerlijke positie

Laten we het voorbeeld nemen van iemand die wil afvallen. Hij/zij zal uiteraard moeten gaan sporten en gezonder moeten gaan eten. Maar om deze gedragsverandering uiteindelijk ook echt vol te kunnen houden en in je systeem te kunnen integreren, is er meer nodig dan alleen sporten en gezond eten.

Regelmatig zie je dat mensen die in een korte tijd veel zijn afgevallen ook snel weer zijn aangekomen. Ze zigzaggen letterlijk door het leven. Dat komt omdat er in de basis, in de kern, nog niets is veranderd. Iemand die al heel wat jaren met overgewicht rondloopt, ziet zichzelf ook als iemand die te dik is, of als iemand die niet van sporten houdt. “Ik ben nu eenmaal altijd al dik geweest”, “Ik ben gewoon echt geen sporter”, zijn gedachten die dan vaak de overhand hebben. Dit is de innerlijke positie van waaruit deze persoon (veelal onbewust) zijn of haar leven leeft.

Je kunt vanuit deze innerlijke positie natuurlijk wel sporten en gezond eten. De kilo’s gaan er echt wel vanaf en er zal zeker wel een lichamelijke verandering te zien zijn. Maar als er in de basis, dus in die innerlijke positie, niets verandert, dan kun je met zekerheid zeggen dat deze persoon uiteindelijk weer terugvalt in het oude patroon.

“Maar wat is er dan nog meer nodig?”, vraag jij je nu waarschijnlijk af. Dat zal ik je vertellen. Er zal een nieuwe innerlijke houding gecreëerd moeten worden, dus een nieuwe identiteit. Vaag? Moeilijk? Nee hoor, het is eigenlijk heel simpel. Er is namelijk, zoals hierboven al genoemd, gewoonweg een beslissing te nemen! Jij beslist vanaf nu iemand te zijn die, bijvoorbeeld, van sporten houdt. Vind je het dan ineens leuk? Nee, waarschijnlijk niet. Maar je doet het gewoon omdat het een van de acties is die nodig zijn om jouw doel te bereiken. ‘Leuk’ komt vaak pas achteraf, bijvoorbeeld als je eenmaal die ‘killerbody’ hebt die je zo graag wilde. Kortom: als je resultaat ziet, en je dus letterlijk ziet dat je nieuwe identiteit werkt voor jou.

Doe wat je zegt!

Een nieuwe identiteit creëren, start met het maken van een beslissing: “Wie moet ik zijn om uiteindelijk hetgeen te bereiken wat ik zo graag wil?” En vervolgens stel je jezelf de vraag: “Wat zijn de dingen die deze persoon doet? Welke stappen zet hij of zij?” Het enige wat jou nog rest, is gewoon doen. Blijf dit oefenen en herhalen. Opnieuw en opnieuw en opnieuw. Het gaat er namelijk om dat je uitzonderlijk integer bent in dat wat je met jezelf hebt afgesproken.

Straight-Line Coach Johan van der Put deelde een aantal jaar geleden de volgende briljante uitspraak:

Je bent integer als dat wat je zegt en dat wat je doet daadwerkelijk ook overeenkomen. 
Dus, kom de afspraken met jezelf ook daadwerkelijk na!

Klassieke Hatha yoga als basis voor jou als persoon

Klassieke Hatha yoga, zoals het van oudsher bedoeld is, is niet iets wat je enkel 1 of 2x per week doet. Het is iets wat je leeft, iedere dag opnieuw, zodat het je helpt om krachtig en gezond je dag door te gaan. De yoga is dus geïntegreerd in je dagelijkse dingen. Het is een ‘way of life’, een innerlijke positie waarvandaan jij jouw leven leeft. Het creëert een basis voor jou als persoon.

We Are Yoga en integriteit

Het doel waar we bij We Are Yoga aan werken, heeft altijd betrekking op het creëren van een juiste verhouding tussen je dagelijkse inspanning en ontspanning. Om deze balans te vinden, voegen we Klassieke Hatha yoga toe aan ons dagelijks leven. 

Als eerste zijn er dus een aantal beslissingen nodig die genomen moeten worden om van daaruit vervolgens daadwerkelijke stappen te kunnen gaan zetten. Wie zul je moeten zijn om dit doel te kunnen bewerkstelligen en deze juiste verhouding tussen inspanning en ontspanning daadwerkelijk te kunnen ervaren in je dagelijks leven? Wat doet deze persoon? Heb je de antwoorden op deze vragen helder voor jezelf, dan gaan we van start.

Jouw nieuwe identiteit creëren en de juiste balans vinden, gaat met vallen en opstaan. Dat is niet erg, ik ben er om je hier doorheen te begeleiden. Er zal een nieuwe persoon op moeten staan die in staat is om dit zichzelf eigen te maken en deze houding, wat er ook gebeurt, steeds opnieuw terug te pakken. Uitzonderlijk integer zijn naar jezelf, is een van de belangrijke basisdingen waar we aan werken gedurende de yogapractices. En als er iets is waar ik mijzelf steeds opnieuw en opnieuw in train dan is het wel in ‘integriteit’ en ‘discipline’.

Inzicht en erkenning

Niemand kan 100% integer zijn, en dat is ook niet erg. Het gaat erom wat je doet als het even tegenzit. Integriteit betekent namelijk ook dat, als in de praktijk blijkt dat iets niet werkt van wat je met jezelf hebt afgesproken, je dit ziet en dit erkent. Je maakt een correctie daar waar nodig en gaat door. Je licht alle eventuele betrokken partijen in en dan maak je opnieuw een afspraak met jezelf. Om hier vervolgens opnieuw je integriteit op toe te passen. Kortom: je komt je woord na en doet wat je zegt. Steeds opnieuw en opnieuw. That’s it! 

Namasté,
Suzanne

Pin It on Pinterest

Share This