Ik ben Suzanne Janssens-Kievit, 38 jaar, al enige jaren heel gelukkig getrouwd en moeder van een prachtige dochter van 3,5 jaar oud. Mijn grootste passie in het algemeen is krachtige menselijke connecties maken en het leven in vol ornaat leven. We leven tenslotte, voor nu ga ik hier maar even vanuit ;), maar één keer. Ik vind het dan ook belangrijk dat ik later, als ik vanaf mijn sterfbed terugkijk op mijn leven, nergens spijt van heb. Dat ik intens genoten heb van en met alle dierbaren om mij heen, dat ik alle dingen heb gedaan die belangrijk waren voor mij. Een leven waarin ik echt mijn steentje heb kunnen bijdragen aan de wereld. Hoe ik dat doe? Door mensen te helpen om de juiste balans te creëren tussen inspanning en ontspanning middels het toepassen van Klassieke Hatha yoga in hun dagelijkse leven.

 

Van dansen naar yoga

Van oorsprong ben ik een danseres. Vanuit hier ben ik overgestapt naar de docentkant binnen de aerobicswereld. Inmiddels werk ik meer dan 15 jaar zelfstandig en heb ik meerdere bedrijven gehad in de fitnessbranche, waaronder de laatste 10 jaar samen met mijn man een bekende sportclub in Tilburg. Yoga was iets waar ik van jongs af aan door getriggerd en geïnspireerd werd. Ik heb altijd al gezegd dat ik uiteindelijk met yoga nog iets zou gaan betekenen in de wereld!

Door een aantal jaren zelf intensief yoga te beoefenen, kwam ik er steeds meer achter dat dit een zeer waardevolle tool is die je ook direct kunt inzetten in het leven van alledag. Het geeft handvaten aan dat waar de meeste mensen tegenaan lopen: het alsmaar door rennen en moeilijk je rust kunnen pakken. Kortom: een disbalans tussen inspanning en ontspanning.

 

Bigger life goal

Klassieke Hatha yoga helpt je om fysiek en mentaal gezond te blijven. Een van mijn ‘bigger life goals’ is om deze vorm van yoga onderdeel van onze Westerse maatschappij te maken. Dat Hatha yoga aan ons dagelijkse leven wordt toegevoegd, aangezien dit nodig is om écht een uitgebalanceerd leven te leven. Het zou mooi zijn als we er niet meer over na hoeven te denken, maar dat het net zoiets wordt als tandenpoetsen!

Om dit doel te kunnen bereiken, heb ik ervoor gekozen om me te richten op vrouwen. Vrouwen zijn namelijk een belangrijk rolmodel in de wereld. Als een vrouw aan zichzelf gaat werken en krachtiger wordt, verandert namelijk niet alleen zijzelf, maar ook de wereld om haar heen. Dan gebeurt er echt iets bijzonders: ‘that’s when the magic happens!’

Natuurlijk weet je nooit precies hoe het leven loopt. Het leven gebeurt nou eenmaal en er zijn altijd dingen die je overkomt. Maar ik kan je oprecht zeggen dat je door een juiste balans te vinden tussen de inspanning en de ontspanning in alle gebieden van je leven, en te zorgen dat je hier bewust van blijft, een heel licht, krachtig, succesvol en liefdevol leven kunt leiden! Zorgen wij in de basis goed voor onszelf en doen we ook daadwerkelijk wat we gezegd hebben te gaan doen, dan werkt het leven met je mee.

 

Klassieke Hatha yoga als basis voor het leven

Hatha yoga legt een basis waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen! In India groeien kinderen bijvoorbeeld gewoon op met klassieke Hatha yoga. Daar zit de yoga verweven in hun dagelijkse routine en wordt het als onmisbaar gezien om een gezond en krachtig leven te kunnen leiden. Het afwisselen van inspanning met ontspanning is dus vanaf kinds af aan nodig om een gezonde geest en een gezond lichaam te kunnen onderhouden.

Een van mijn andere life goals is dan ook dat de klassieke Hatha yoga binnen het onderwijs wordt geïntegreerd, zodat kinderen al van jongs af aan gaan leren om inspanning en ontspanning in een juiste verhouding af te wisselen. Dat ontspannen een bewuste activiteit wordt die zij in hun leventje gaan integreren om zo uiteindelijk op alle fronten een gezond en succesvol leven te creëren voor zichzelf. Ook mijn dochter geef ik dit al vanaf haar geboorte mee. Mijn man en ik vormen hierin een perfect team: inspanning afwisselen met ontspanning integreren wij iedere dag weer binnen ons huwelijk en gezin!

 

WETEN vs. LEVEN

Jij weet ook wel dat je eigenlijk goed voor jezelf moet zorgen en dat je meer tijd moet investeren in jezelf, ja toch? In de 10 jaar dat ik een sportclub heb gedraaid, wist ik dit zelf ook maar al te goed en dit was dan ook precies waar ik tegenaan liep. Ik wist het wel, maar deed er niks aan … Op een gegeven moment liep ik helemaal vast in deze disbalans en kwam ik een aantal maanden thuis te zitten. Vanaf dit moment werd mijn yogabeoefening iets wat ik iedere dag ging doen. Dit was onder meer de reden dat ik weer vrij snel herstelde en weer deel kon nemen aan de normale alledaagse dingen!

Één belangrijk ding werd me vanuit deze overspannen periode heel duidelijk: ‘de kracht van wat dagelijkse yogabeoefening met je doet moet ik absoluut gaan delen met de rest van de wereld!’ Dit was het startpunt van mijn yogawereld. Het verspreiden van mijn ‘yogavirus’ werd vanaf toen een prioriteit.

Yoga zoals het van oudsher bedoeld is, is niet iets wat je alleen 1 of 2x per week doet. Het is iets wat je leeft, iedere dag opnieuw, zodat het je helpt om krachtig en gezond je dag door te gaan. Het is dus geïntegreerd in je dagelijkse dingen. Het is een ‘way of life’. Een innerlijke positie waarvandaan je jouw leven leeft. Klassieke Hatha yoga in jouw dagelijks leven betekent dat er een juiste balans is tussen de inspanning en ontspanning!

 

‘Practice what you preach’

Het woord ‘teacher’ neem ik persoonlijk erg serieus, maar hier valt nog het een en ander over te betwisten. Hierover zou ik ook een hele blog kunnen wijden, maar laat ik dat bewaren voor later…

Dat wat ik ‘teach’ aan mijn cliënten is wat ik zelf ook daadwerkelijk leef. Dat waarover ik spreek met mijn cliënten en de handvaten en tools die ik ze aanreik, zijn tools en handvaten die ik zelf ook gebruik in de praktijk. Hoe kun je anders iets onderwijzen als je het zelf niet iedere dag leeft? Pas dan kun je naar mijn mening ook écht iets authentieks overbrengen en de ander helpen.

De naam We Are Yoga is dan ook gewijd aan het feit dat yoga hier een innerlijke positie is waarvandaan men het leven leeft. We Are Yoga helpt je om een nieuwe identiteit te creëren die nodig is om een juiste balans te creëren tussen de inspanning en de ontspanning: “I am Yoga”.

 

Waarom deze We Are Yoga-blogs?

Mijn persoonlijke yogawereld is de basis voor mijn blogs. Uiteraard hoort daar ook een gedeelte yogafilosofie bij. De geschiedenis van yoga gaat immers ook over een zo gezond, licht, krachtig, en succesvol leven kunnen leven. De Yoga Sutra’s van Patanjali zijn een van de eerste geschreven geschriften waarin leefregels worden beschreven over hoe je een zinvol leven kunt leiden. Deze Sutra’s zijn tijdloos en actueel. Ze wijzen ons de weg naar onze bron, door middel van het ontwikkelen en beheersen van ons bewustzijn. Ze leren ons over levenskunst, de oorzaken van lijden en onze bevrijding van lijden. Ze leren ons over de essentie van het bestaan. Maar hierover meer in een volgend blog!

 Met mijn blogs:

  1. Wil ik je graag iets meer kennis bijbrengen over de oorsprong van yoga en hoe je dit nu toe kunt toepassen in onze maatschappij;
  2. Neem ik je mee in mijn persoonlijke yogawereld en wat mijn practice doet voor mij;
  3. Deel ik graag dingen die ik en mijn cliënten samen op de yogamat tegenkomen en het ontwikkel- en transformatieproces dat hierbij hoort.

Zo inspireer ik je graag om wellicht eens kennis te gaan maken met yoga, of juist als je al yoga beoefent, hierin een verdieping te leggen door dit echt aan je dagelijkse leven toe te gaan voegen inplaats van 1 of 2x per week naar een yogales te gaan. Vaak zijn de dingen waar jij goed in bent en die je weinig moeite kosten, ook dingen die je al heel lang doet en waarvoor je veel en vaak hebt getraind. Zo is dat ook bij yoga: naarmate je dit steeds vaker doet zal je de krachtige effecten van yoga ook echt gaan ervaren in je dagelijks leven. Ervaar het zelf!

Namasté,

Suzanne

Pin It on Pinterest

Share This